MGA Makerspace Residents 2021
-
Κυριάκος Θεοχάρους
Ο Κυριάκος Θεοχάρους (γεν. 1988) αποφοίτησε με άριστα και τίτλο Master από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο χαρακτικής από το Ίδρυμα Τηλέμαχου Κάνθου (Κύπρος 2016). Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, όπως 19η Μπιενάλε Χαρακτικής Sarcelles (Γαλλία 2019), Athens Print Festival (2018), Ecstatic
Textures MO.17:Νέοι Καλλιτέχνες (Κύπρος 2017), Λευκαρίτικο Κέντημα: Τρόποι και Μετατροπίες (Ευρωκοινοβούλιο, Στρασβούργο, 2017), Kobe Art Exchange (Ιαπωνία, 2015), όπου και έλαβε το δεύτερο βραβείο χαρακτικής. Βρίσκεται στο Δ.Σ του ΜΚΟ ‘Κύπριοι
Χαράκτες’ και υπήρξε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου/ΕΙ.ΚΑ.
Photo: Katy Hundertmark
Λεόντιος Τουμπουρής
Ο Λεόντιος Τουμπουρής είναι εικαστικός με έδρα την Γλασκώβη και την Λευκωσία. Το 2016 αποφοίτησε από το τμήμα Γλυπτικής του προγράμματος Master of Letters in Fine Art Practice στο Glasgow School of Art και από το τμήμα Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2009.
Η πρακτική του υπάρχει μεταξύ της γλώσσας σε διαφορετικές της εκφάνσεις, τον αλχημικό λόγο, τη ζωγραφική και την παραγωγή ως εργαλείο μάθησης. Με στόχο τη διανομή της αυτενέργειας κατά τη διαδικαστικά πραγματοποίησης του έργου, μέσω συσχετίσεων μεταξύ σώματος και ύλης, το έργο του διαμορφώνεται σε γλυπτά, εγκαταστάσεις, κείμενα, ήχο και επιτελεστικές χειρονομίες.
Δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τον διάλογο, ο Τουμπουρής συνεργάζεται με οργανισμούς για την παραγωγή εκδηλώσεων, πρότζεκτ και εργαστηρίων που συμπεριλαμβάνουν το ευρύ κοινό ως συμμετέχοντα και συμπαραγωγό.
Έλαβε μέρος σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη.
Οι ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: SOM, γκαλερί eins, Λεμεσός (2020), Relations reversed, Θκιο Ππαλιές, Λευκωσία (2019), Of particular images, Intermedia gallery, CCA, Γλασκώβη, ΗΒ (2019), Phyle, Custom Lane, Εδιμβούργο,
ΗΒ, επιμέλεια: Eoin Dara (2018) και Suggestions and Encounters: Physical or Otherwise, The Telfer Gallery, Γλασκώβη, ΗΒ, επιμέλεια: Seán Elder (2018).
Ομαδικές εκθέσεις: It moves and it shouts, Haus N, Αθήνα, Ελλάδα, επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος (2019), Hyper Surfacing, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Λευκωσία, επιμέλεια: Μαρίνα Χριστοδουλίδου (2019), Phase 2, Drive Drive, Λευκωσία (2018), Home Of Multi- ple Occupancy, Transmission gallery,
Γλασκώβη, ΗΒ (2018) και Impulses of inalienability, γκαλερί eins, Λεμεσός (2018).
Έχει λάβει μεταξύ άλλων χορηγίες από το Glasgow Connected Arts Network (2020), το Creative Scotland (2020), τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (2019, 2017), το Eaton Fund (2018), το Hope Scott.
-
Κωνσταντίνος Οικονομίδης
O Κωνσταντίνος Οικονομίδης είναι μέλος του DRAW Collective (2012-2018), ΜΕ Design Studio, το οποίο στήθηκε με τον Daniel Meyer στην Γερμανία το 2016, και το ΦΧΨ Heritage Design, ομάδα σχεδιασμού η οποία εστιάζει στη δημιουργία αντικειμένων και εγκαταστάσεων, επηρεασμένα από την τοπική τοπογραφία και κληρονομιά. Ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε με ΜΑ Industrial Design, στο Central Saint Martins University of the Arts London (2005-2007). Η δουλειά του έχει διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς και έχει παρουσιαστεί σε διεθνής εκθέσεις όπως στο Λονδίνο, Βελιγράδι, Βαλένθια, Αμβούργο και Μιλάνο. Επιπλέον, έχει λάβει διεθνή αναγνωρισμένα βραβεία, όπως το D&AD και το German Design Award Winner 2018. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους και σημαντικούς σχεδιαστές όπως τους αδελφούς Campana και τον Michael Sodeau. Είναι επίσης alumni και έχει συμμετάσχει στα εργαστήρια Boisbuchet Summer Workshops στη Γαλλία, σε συνεργασία με το Centre Georges Pompidou και το Vitra Design Museum. Η πρακτική σχεδιασμού του, επικεντρώνεται στην ισορροπία ενός συνδυασμού μεταξύ χειροτεχνίας και μαζικής παραγωγής. Πιστεύει ότι ο σωστός σχεδιασμός των προϊόντων, πρέπει να έχει σαν στόχο στην συναισθηματική αλλά και αφηγηματική σχέση του αντικειμένου με τον χρήστη μέσω της σχεδιαστικής του γλώσσας. Αυτή η αντίληψη του σχεδιασμού παραβλέπεται ευρέως, με αποτέλεσμα πάρα πολλά προϊόντα να είναι υπερβολικά σχεδιασμένα ή υπο-σχεδιασμένα. Επιπλέον, μια σημαντική πτυχή στο έργο του είναι η σχέση μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας. Στον ακαδημαϊκό χώρο, έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Frederick από το 2008-2018, σαν Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό. ‘Έχει κάνει παρουσιάσεις στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών North Karelia, Joensuu, Φινλανδία, στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Braunschweig, HBK, Γερμανία, αλλά και στο Eastern Mediterranean University, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Από το 2021 μέχρι και το 2022 θα είναι επικεφαλής του OPEN UP Design Lab, το οποίο είναι συντονισμένο από το Ίδρυμα Πιερίδη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμού, «Δημιουργική Ευρώπη», σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
-
Μαρία Λεωνίδου
Η Μαρία Λεωνίδου (γεν. Λευκωσία, 1990) αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης. Μέρος των σπουδών της, για έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών Ces Fellipe II της Μαδρίτης, στην Ισπανία. Ακολούθησε η φοίτησή της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Έζησε και εργάστηκε στην Αγγλία για τρία χρόνια, αρχικά εκτελώντας την πρακτική της άσκηση στο BBC West Midlands και στη συνέχεια διδάσκοντας σε τμήματα τέχνης. Αυτή τη στιγμή ζει και
εργάζεται στην Κύπρο και το έργο της αφορά σε εγκαταστάσεις και πολυμέσα.
Τελευταία της συνεργασία ήταν αυτή με την περφόρμερ/καλλιτέχνη Λία Χαράκη για την οπτική και ηχητική εγκατάσταση “Reel" η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ στη Λευκωσία, τον Μάρτιο του 2021. Σημαντική επίσης συνεργασία, ήταν αυτή με την ομάδα
του εικαστικού Peter Kogler, για την έκθεση του Inspire Festival / Metamorphosis, του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το 2018, είχε συνεργαστεί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τις δράσεις στις Αποθήκες ΘΟΚ. Το 2015 έλαβε μέρος στο εικαστικό φεστιβάλ Live + Loud της Αγγλίας με το έργο ''memor-ish'' (3d video installation).
Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα εργάζεται στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMac) ως δασκάλα καλλιτεχνικών μαθημάτων σε παιδιά.
Συνεργάζεται επίσης με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου για τη διεξαγωγή έρευνας και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών δρώμενων. Παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους εικαστικούς καλλιτέχνες για την παραγωγή βίντεο και 3d modeling.
-
Χριστίνα Σκαρπάρη
Η πρακτική της Χριστίνας εστιάζεται στον κοινωνικά εφαρμοσμένο σχεδιασμό (socially responsive design) τις κοινοτικές τέχνες (community arts), την οπτική επικοινωνία και τη δημιουργική γραφή.
Απο το 2013, η Χριστίνα ίδρυσε τον ΜΚΟ Ξαρκής όπου σχεδιάζει, επιμελείται και παράγει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και άτυπης μάθησης, εργαστήρια ενώ είναι υπεύθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση των δράσεων του. Πήρε την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ξαρκής, που ξεκίνησε ως κοινωνικό πείραμα στο πλαίσιο μελέτης της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Communication Design, στο Central Saint Martins, University of the Arts London (2012-2014).
Πέραν των δράσεων του Ξαρκής, είναι μέλος του Συνδέσμου Εικαστικών και Θεωρητικών Τέχνης
φυτώριο. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκθέσεις και εκδόσεις, όπως στο Integrating Knowledge Somerset House, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο (2013), The Written Stuff - Over-exposed Issue, Λονδίνο, (2013), Unique Print Exhibition, Camden Image Gallery, Λονδίνο, (2014), Also, Lethaby Gallery, Λονδίνο, (2014), Bird, OWK zine, Λεμεσός, (2016) Spotlight, Doctoral Platform στο Λονδίνο, (2018), Προζύμιν, Youthmakerspace, στη Λάρνακα (2019), Topophilia, ένθετο Φανερωμένης 70, Βερεγγάρια, Αποθήκες Παπαδάκη Λεμεσό, (2019), Admin Blues και Brexit, καλλιτεχνικό ένθετο Armarolla, Λευκωσία (2019). Τον Μάιο (2019) εκπροσώπησε την Κύπρο στο European Young Heritage Professionals Forum στο Zadar της Κροατίας υπό την αιγίδα της UNESCO. Πρόσφατα
συμμετείχε ως ‘resident’ στο πρόγραμμα εικαστικής φιλοξενίας Φυτωρίου, με έκθεση Εxotic Birds (2020). Την ίδια χρονιά, ανέλαβε τον ρόλο του Community Engagement Expert στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Phygital, με σειρά δράσεων κοινοτικής εμπλοκής στις χειροτεχνίες και makerspaces.
Στον ακαδημαϊκό χώρο κατέχει υποτροφία AHRC Techne για το διδακτορικό της (PhD) στο Central Saint Martins, το οποίο επικεντρώνεται στην κοινοτική εμπλοκή και τον συνεταιρικό σχεδιασμό για την διατήρηση και αναζωογόνηση χειροτεχνιών. Παράλληλα εργάζεται στο Central Saint Martins και στο London College of Communication (University of the Arts London) ως Λέκτορας στον τομέα του συμμετοχικού, συνεταιρικού σχεδιασμού και στον σχεδιασμό καινοτομίας για βιώσιμο μέλλον(τα), σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
-
Μάρκος Γεωργίου
Ο Μάρκος Γεωργίου είναι Product Designer, κατασκευαστής και ερευνητής υλικών, του οποίου το ενδιαφέρον επικεντρώνονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και του κατανεμημένου σχεδιασμού (Distributed Design) ενδέχονται να εφαρμοστούν, σε διάφορα μέρη του σχεδιασμού, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων και ταυτοχρόνως βιώσιμων προϊόντων και εμπειριών. Η πορεία του στον χώρο του σχεδιασμού ξεκίνησε το 2016, σπουδάζοντας BSc Product Design and Technology, στο Brighton University του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολούθως, εμβάθυνε τις γνώσεις του στο τομέα αυτό, φοιτώντας στο EINA - Universitat Autònoma de Barcelona της Ισπανίας. Απέκτησε το πτυχίο του ως μέλος του Other Today Studio στο Λονδίνο, έχοντας ως κύριο μέλημά του την ανάπτυξη νέων και βιώσιμων προϊόντων, που θα μετατοπίζουν την εξουσία αλλά και την δύναμη της δημιουργικότητας, μέσω της διάδοσης και της ανταλλαγής γνώσεων και δεδομένων. Τα έργα του εστιάζουν στην διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και τοπικών, βιολογικών αλλά και ανακυκλώσιμων υλικών. Ο ίδιος, σκεπτόμενος και αναθεωρώντας τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, αλληλεπιδρούμε, παράγουμε και καταναλώνουμε, αποβλέπει στον σχεδιασμό χρήσιμων προϊόντων, εργαλείων και συστημάτων, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη κοινωνία. Η δουλειά του έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως, στα Green Product Awards και έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις, όπως στο HFF München GPA, στο Μόναχο. Αργότερα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον τομέα του βιοσχεδιασμού σε διάφορα εργαστήρια, και εργάστηκε ως βοηθός διδασκαλίας στο ΤΕΠΑΚ στο Τμήμα Σχεδιασμού, όπου παρείχε συμβουλές σε σχέση με τον βιώσιμο σχεδιασμό προϊόντων μέσω βιο-υλικών. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ό,τι είναι ενεργό μέλος της κοινότητας Distributed Design, Materiom και Wikifactory, σκοπός των οποίων είναι o εκδημοκρατισμός των μεθόδων παραγωγής, η διαφάνεια στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής, όπως επίσης και η ανοικτή πρόσβαση στο σχεδιασμό μέσω co-design και open-source design.