top of page

Κυριάκος Θεοχάρους

thumbnail_bone 82-1.jpg
thumbnail_bone 82-2.jpg
thumbnail_bone 82-3.jpg

confused organization

Eργαστήριο / Παρουσίαση από τον Κυριάκο Θεοχάρους

που έλαβε χώρα την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στο MGA Makerspace,

Εργαστήριο Τέχνης και Σχεδιασμού (κτήριο Πανόραμα)

του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Κυριάκος Θεοχάρους παρουσίασε την εικαστική έρευνα του “confused organization” στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του MGA Makerspace. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός ομαδικού χαρακτικού.

To “confused organization”, μέσα από την Θεωρία της Αβεβαιότητας, αντιπαραθέτει το χάος με την ευαισθησία της έννοιας της οργάνωσης, μελετά το χάος της πόλης της Λεμεσού -ένα παραλιακό αστικό τοπίο που υποβάλλεται σε “γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης”- σε σχέση με την οργανικότητα του φυσικού περιβάλλοντος που την πλαισιώνει.

Η θεωρία του χάους συναντάται σε ποικίλους επιστημονικούς κλάδους, όπως μαθηματικά, οικονομικά, βιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία κ.α. ενώ η έννοια της οργάνωσης βασίζεται στη διαίρεσης εργασίας και δημιουργία συστημάτων που επιδιώκουν την επίτευξη του σκοπού.

Η Θεωρία της Αβεβαιότητας αναπτύσσει μια “μπερδεμένη οργάνωση” το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα είναι μια εγκατάσταση στον ίδιο τον χώρο του MGA Makerspace, αποτελείται από χαράξεις σε found objects με τη χρήση του laser, χαρακτικά τυπώματα, βαθυτυπίες, υψιτυπίες, υλικό από προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη, διαδικτυακές εικόνες κ.λπ. Η αρχειοθέτησης αυτή αναπτύσσει μια δυναμική μεταξύ των αντικειμένων, έτσι ώστε ο θεατής οδηγείται σε νέες προσωπικές αναγνώσεις και αποκαλύπτει αλήθειες που ήταν καθολικές ή κρυμμένες.

Από την εποχή του Albrecht Durer, έως την ψηφιακή χαρακτική με υπολογιστή, η τεχνολογική εξέλιξη έχει σημαδέψει την τέχνη της χαρακτικής, χωρίς όμως να μειώνει τις αξίες και τους κώδικες δεοντολογίας. Η τέχνη της χαρακτικής διατηρεί τις παραδοσιακές της αξίες ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται σε αυτή νέες τεχνολογίες χάραξης και εκτύπωσης.

Θεωρείται ο κώδικας του υπολογιστή η μήτρα μιας ψηφιακής χάραξης με laser; Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν προβληθεί αρκετά. Ένα χαρακτικό έργο που δημιουργείται με τις νέες μεθόδους θεωρείται αυθεντικό έργο τέχνης και ποια είναι η θέση που διατηρεί η χαρακτική στο συνεχές μεταβαλλόμενο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης;

bottom of page