top of page

MGA Makerspace Residents 2022

Πρόγραμμα Residency του MGA Makerspace

Το MGA Makerspace με μεγάλη χαρά καλωσορίζει τους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επιλεγεί για διεξαγωγή residencies, στην κοινότητα του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα residencies θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Φθινοπωρινού εξαμήνου 2022 και έχουν ως στόχο την ανάδειξη της αξίας του πειραματισμού, την εφαρμογή της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και τη διάδοση της ευρείας χρήσης τεχνολογιών που αφορούν τις γραφικές τέχνες και τα πολυμέσα, αλλά και τη πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει ο συνδυασμός των δύο.  

Τα αποτελέσματα και ευρήματα των residencies θα παρουσιάζονται στην κοινότητα μας υπό μορφή workshops για τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό μας προσωπικό.  

   

Residencies Φθινοπώρου 2022: 

  • Μαρίσα Σατσιά

portrait.jpeg

-

Μαρίσα Σατσιά

Η Μαρίσα Σατσιά (γεν. Λευκωσία, 1990) είναι multidisciplinary artist, designer και ερευνήτρια η οποία δραστηριοποιείται στα πεδία του bioart και biodesign. Στην καλλιτεχνική της πρακτική συνδυάζει μεθοδολογίες, εργαλεία και τεχνικές που έχουν να κάνουν με το DIY-Biology και την βιοτεχνολογία και την παραγωγή υλικών και έργων μέσω της εξερεύνησης διαφόρων ζωντανών οργανισμών και συστημάτων (living organisms and systems). Η καλλιτεχνική της πρακτική είναι πολυδιάστατη και συμπεριλαμβάνει και την παρουσίαση και δημοσίευση της έρευνας της σε διεθνή συνέδρια όπως το xCoAx, Conference on Computation, Communication, Aesthetics & X (2021) και το Politics of the Machines (Βερολίνο, 2021).

 

Το 2014 αποφοίτησε απο το τμἠμα Καλών Τεχνών του Duncan of Jordanstone College of Art and Design στο Dundee στη Σκωτία όπου πειραματίστηκε με την φωτογραφία, το σχέδιο, την κεραμική, γλυπτική, τη δημιουργία εγκαταστάσεων (installation), το embroidery και τη μικροσκοπία (microscopy). Η καλλιτεχνική της πρακτική επηρεάστηκε άμεσα από την έρευνα της στις διασταυρώσεις της τέχνης και της επιστήμης και την εξέλιξη της απεικόνισης του ανθρωπίνου σώματος και της ανατομίας μέσω των νέων τεχνολογιών.

 

Συνέχισε τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MSc) του Centre for Anatomy and Human Identification και του Duncan of Jordanstone College of Art and Design στο Medical art (2014-2015). Κατα τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διαφορους επιστήμονες και να μελετήσει την ανατομία του σώματος μέσω ψηφιακών τεχνικών εικονογράφησης, της γλυπτικής και του 3D modeling και μέσω συνεδριων πρακτικής ανατομιας σε μοντέρνα εργαστήρια ανατομίας και μουσεία ανατομίας και παθολογίας.

 

Απο το 2020 έχει λάβει μέρος σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Κύπρο και Γερμανία και έχει επίσης λάβει μια σειρά από υποτροφίες για την συμμετοχή της σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό τα οποία εστιάζονται στην τεχνολογία, την τέχνη, το design και την βιολογία και έχει εξελίξει τα δικά της εργαστήρια και θεματικές για την διδασκαλία στα πεδία του bioart και τις δημιουργικές εφαρμογές της βιολογίας (Creative biology).

 

To 2020 έλαβε υποτροφία από το School of Machines, Making and Make-Believe στο Βερολίνο, για το πρόγραμμα Natural machines το οποίο εστιάστηκε στις δημιουργικές εφαρμογές του computational design και της τεχνητής νοημοσύνης. Την ίδια χρονιά έχει επίσης συνεργαστεί με το School of Machines, Making and Make-Believe για την δημιουργία του δικού της διαδικτυακού προγράμματος με θέμα Medical Bodies, το οποίο συγκέντρωσε σε διεθνές επίπεδο επαγγελματίες από ποικίλους κλάδους των δημιουργικών τεχνολογιών.

 

Στη συνἐχεια, το 2021 έλαβε υποτροφία από το Fabricademy, Textile and Technology academy, στο Μπιλμπάο στην Ισπανία, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσει σε πρακτικό επίπεδο τις διασταυρώσεις της βιολογίας, της ψηφιακής κατασκευής (digital fabrication) και των textiles (κλωστοϋφαντουργία). Τον Ιούνιο του 2022 παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά της στο Milan Design Week, Isola design district, στο Materialized exhibition, σαν απόφοιτη του Fabricademy στο Basque Biodesign centre, στο Μπιλμπάο.

bottom of page